blat drewniany
DEKORACJE i MEBLE

Drewniany blat w kuchni

Jednym z popularniejszych materiałów, z jakich wykonuje się blaty kuchenne jest drewno, które jest ponadczasowe. Czy to klasyczna kuchnia sprzed kilku lat czy nowoczesna czy w stylu włoskim, jeśli dobierzemy odpowiednie dobre drewno blat będzie elegancko prezentował się przez wiele lat.

Blaty drewniane wymagają szczególnej pielęgnacji i większej uwagi podczas użytkowania. Poniżej opiszę jakie gatunki drewna nadają się idealnie na blat kuchenny. Zastosowane drewno powinno być wytrzymałe, twarde i stabilne. Porównam czym różnią się blaty z drewna litego od blatów z drewna klejonego.

Gatunki drewna na blat

Ważne podczas użytkowania blatu kuchennego jest to z jakiego jest gatunku drewna. Podczas wyboru  zwróćmy uwagę czy drewno będzie odporne na wilgoć oraz wysokie temperatury. Drewno nie może się kurczyć, ani rozsychać.

Odpowiedni gatunek drewna twardego to jesion, buk i dąb. Nie zalecane jest drewno miękkie z takich drzew jak sosna czy topola, ponieważ bardzo szybko może ulec uszkodzeniu, zarysowaniu czy wgłębieniu.

W obecnej chwili mamy również do wyboru drewno egzotyczne, które idealnie sprawdzi się w naszym wnętrzu nie tylko ze względu na swój wygląd, ale przede wszystkim na wytrzymałość. Na blaty w kuchni polecany jest teak, merbau, iroko i ipe. Drewno tekowe dzięki naturalnej zawartości olejków i kwasu krzemowego jest niezwykle odporne i wytrzymałe w środowisku wilgotnym. Będzie idealnym zastosowaniem przy zlewozmywaku.Lite czy klejone

Drewno lite jest naturalne, charakteryzuje się naturalnym usłojeniem i nierównościami. Ten rodzaj drewna nadaje się na blat kuchenny w kuchni o stylu rustykalnym.  Drewno klejone warstwowo jest poddane wcześniejszej obróbce i oszlifowaniu przylegających do siebie lameli. Dzięki temu jest odporniejsze. Ten rodzaj blatu kuchennego drewnianego jest częściej stosowany, ponieważ nie pęcznieje, nie pęka i nie wypacza się. Do jego produkcji wybierane są idealnie wyselekcjonowane kawałki drewna.Impregnacja

Do zabezpieczenia drewna przed użytkowaniem mamy do wyboru dwa sposoby: lakierowanie lub olejowanie. Obydwa sposoby zabezpieczają drewno przed wilgocią, wysoką temperaturą oraz zarysowaniami. Drewno po lakierowaniu uwidacznia każdy swój szczegół i pozostawia naturalną barwę. Lakier zawiera w sobie większą ilość związków chemicznych, z czasem może się łuszczyć i jest łatwopalny. Olej jest naturalny, drewno go łatwiej wchłania i sprawia efekt bardziej naturalnego. Przenika w głąb drewna na kilka do kilkunastu milimetrów, dzięki czemu  drewno w dotyku jest jak naturalne. Olejowane blaty mogą ściemnieć.

Pielęgnacja blatu

Dobrze jest, jeśli zastosujemy specjalną listwę dyfuzyjną, która chroni drewniany blat od wysokich temperatur i wilgoci. Szczególnie zamontujmy nad piekarnikiem i zmywarką. Na drewnianym blacie nie powinniśmy bezpośrednio kroić produktów. Mamy do tego deski do krojenia. Nie stawiajmy również gorących kubków czy garnków, bo spowodują przebarwienia.

Blaty drewniane nadają wnętrzu ciepła i naturalności, dzięki czemu sprawiają, że kuchnia jest przytulna. Drewno jest ciepłe w dotyku i ekologiczne. Drewniany blat można wielokrotnie odnawiać. Wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę, oczyścić z pyłu i nanieść nowy lakier lub olej. Blat będzie jak nowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *